Matras vacuum opbergen


Hoe kun je een matras het beste opbergen?

Hoe je een matras het beste kunt opbergen is van een aantal zaken afhankelijk. Wil je het matras tussentijds gebruiken en zo ja hoe vaak? Moet het matras tussentijds verplaatst of verhuisd worden? Wil je vooral ruimte besparen met het opbergen van het matras?
Zo maar een aantal vragen waarbij de het antwoord op de vragen, bepalend is voor wat de beste oplossing is in specifieke jouw geval.

Als je een matras hebt die je voor langere tijd niet gebruikt dan is het altijd verstandig om het matras op te bergen in een matras opberghoes. Zo bescherm je het matras tegen vuil. Hiervoor kan je een plastic matraszak of een stoffen opberghoes gebruiken. Het grote voordeel van een plastic hoes voor matras is dat het matras niet nat kan worden en ook niet vuil of stoffig. Een nadeel kan zijn dat de plastic opberghoes voor het matras kapot scheurt als je het matras wilt verplaatsen.
Het voordeel van een (stevige) stoffen opberghoes is dat deze minder snel scheurt en het matras kan ademen, maar een nadeel is dat deze het matras meestal niet beschermd tegen vocht geurtjes en fijne stof deeltjes. Zo zie je dus dat het het belangrijk is om vooraf goed te bedenken wat je wilt bereiken of voorkomen door het matras verpakken in een (vacuum) opberghoes. 

Matras beschermen met beschermhoes voor verhuizing

Zoek je een matrasbeschermhoes omdat je gaat verhuizen. Dan kan je het beste een beschermhoes met handvatten kopen. De matras vacuumzak is dan minder geschikt omdat de kans dat de vacuumzak lek raakt tijdens het verplaatsen van de zak zeer groot is. Je kan in dit geval beter een speciale verhuishoes kopen voor je matras. Matras verhuishoezen zijn in verschillende maten te koop en er zijn veel verschillende kwaliteiten. Je moet dus goed lezen of navragen of de hoes wel stevig genoeg is om het matras in te transporteren en of de hoes goed gedragen kan worden door één of meerdere personen. Met een verhuishoes bespaar je nooit ruimte, ze zijn alleen gemaakt om het matras te beschermen tegen vuil en ze beschermen daarnaast het matras (beperkt) tegen directe schade.

Matras beschermen tegen stof, vocht en vuil

Als je het matras ergens los op zolder of onder een bed hebt liggen en wilt voorkomen dat het matras stoffig wordt, dan is het verstandig om het matras af te dekken of nog beter is het om het matras in een (vacuüm) opbergzak te verpakken. Zo kan je het matras goed beschermen tegen vuil en stof en als je het matras nodig hebt kan je hem uit de zak halen. Een opberghoes en een matras vacuümzak zijn beide meerdere keren te gebruiken doordat deze hersluitbaar zijn.

Staat je matras in een (vochtige) schuur of berging, dan is het meestal verstandig om het matras in een vacuümzak te verpakken, zo voorkom je dat het matras vochtig wordt. Maar ook voorkom je dat er ongemerkt vuil of ongedierte in het matras kunnen komen. Je hoeft het matras niet helemaal plat te zuigen, je kan ook gewoon de zak strak om het matras heen zuigen. Voordat je het matras gaat opbergen moet het matras wel goed droog zijn. Het is dus niet verstandig om een matras wat al een tijd op een vochtige plaats heeft gestaan of gelegen direct in een matras vacuümzak te verpakken. Het matras moet dan eerst het vocht kwijt. Het vocht raakt het matras kwijt door het een aantal dagen bij kamer temperatuur in een goed verwarmde en geventileerde ruimte te laten drogen (ook af en toe even omdraaien).

Als je kiest voor een matrasvacuümzak voor het opbergen van je matras dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. De matras vacuumzak is erg kwetsbaar, het is daarom verstandig om het matras in te pakken op de plaats waar je deze wilt gaan opbergen. Zo heb je minder kans dat de matras vacuumzak beschadigd raakt tijdens het verplaatsen van het matras. Zorg er voor dat het matras op een plaats opgeslagen ligt waar er niet tegenaan gestoten kan worden. En let op dat de ondergrond schoon is en niet te ruw. Een ruwe betonvloer kan er namelijk voor zorgen dat de vacuümzak lek raakt, als deze heen en weer schuift over de ruwe vloer. Het is verstandig om dan iets onder de matrasvacuümzak te leggen om ze de zak te beschermen. 
 

Matras Vacuumzak

Het grote voordeel van een vacuümzak voor een matras is dat je de zak luchtdicht kan afsluiten waardoor het matras ook nog eens bescherm is tegen vochtige lucht, geurtjes en tegen ongedierte zoals motten. Als je daarnaast ook ruimte wilt besparen dan kan je de zak verder vacuumzuigen waardoor het matras een stuk platter wordt. Onder vacuüm kan het matras tot maar liefst 70% dunner worden. Als je geen ruimte hoeft te besparen dan adviseren we om alleen de overtollige lucht uit de vacuümzak te zuigen en de vacuumzak strak om het matras heen te zuigen. Door de vacuümzak strak om het matras heen te trekken weet je zeker dat de zak niet lek is en er dus geen vocht, luchtjes of ongedierte bij het matras kunnen komen.

Matras vacuum verpakken

Je kan het matras op verschillende manieren vacuüm verpakken. Je kan het matras gewoon plat in de vacuümzak stoppen en dan de zak vacuümzuigen. Je krijgt dan een heel groot plat pakket. Als het matras niet te dik is en er geen metalen veren in het matras zitten, dan kan je er ook voor kiezen om het matras eerst op te rollen en het dan pas vacuum te zuigen. Op deze manier krijg je een wat compacter pakket en kan je veel ruimte besparen. Je houdt dan waarschijnlijk wat ruimte over in de matras vacuümzak, maar dat is niet zo erg, het deel van de zak wat niet gevuld is, kan je eenvoudig omvouwen als de zak vacuüm gezogen is. Als het een klein matras of een topper matras oprolt dan kan je deze waarschijnlijk wel in een kleinere vacuumzak van 130x100cm opbergen.

Heb je nog vragen over het vacuüm opbergen van een matras of andere vragen over het vacuüm verpakken van spullen, neem dan gerust contact op met onze klantenservice. We willen graag met je meedenken en kijken wat in jou situatie de beste oplossing is.
We willen graag cookies plaatsen, gaat u hiermee akkoord? Ja Nee Bekijk ons Privacy Statement voor meer informatie »