Kun je vacuumzakken hergebruiken?

Vacuümzakken die je afsluit door middel van een sluitstrip zijn meerdere keren te gebruiken. Alle vacuumzakken die te koop zijn bij Vacuumzakken.nl zijn hersluitbaar en hierdoor zijn deze vacuümzakken dus meerdere keren te gebruiken.

Hoe vaak kun je een hersluitbare vacuumzak opnieuw gebruiken
Een hersluitbare vacuumzak kun je blijven gebruiken totdat de vacuumzak op enig moment lek raakt. Er is hier dus niet echt een gemiddelde voor te benoemen omdat het afhankelijk is van het gebruik van de vacuumzak. Het belangrijkste is dat je voorzichtig met de vacuumzakken omgaat, zodat de vacuumzak niet beschadigd raakt. Verder is van invloed waar de vacuumzakken liggen opgeslagen. Een donkere plaats (niet in direct zonlicht) bij een constante temperatuur is het beste voor de duurzaamheid van de zakken. In dat geval kunnen de vacuumzakken zonder problemen een aantal jaren gebruikt worden. Eigenlijk net zo lang totdat het materiaal zijn flexibiliteit verliest/uitdroogt of totdat de zak toch ergens lek raakt tijdens het gebruik.    

Vacuumzakken voor kleding
De vacuumzakken die gebruikt worden voor het vacuum verpakken van kleding of beddengoed zijn altijd hersluitbaar. Aan de bovenkant van de vacuumzak zit een sluitstrip die kan worden afgesloten met een sluitklipje. Als je de spullen in de vacuumzak na verloop van tijd weer nodig hebt kun je de sluistrip opentrekken waarna de zak zich weer vult met lucht. Als je dit voorzichtig doet en de vacuumzak daarna netjes bewaard dan kun je de zak later weer opnieuw gebruiken voor het vacuum opbergen van kleding, tuinkussens of beddengoed. Je kunt de vacuumzakken voor kleding hergebruiken net zo lang tot dat de vacuumzak lek raakt.

Vacuumzakken voor het opbergen van voedsel
De meeste vacuumzakken voor het opbergen van voedsel zijn niet hersluitbaar. Maar er zijn vacuumzakken voor voedsel die wel hersluitbaar zijn, bijvoorbeeld de Vacuvita vacuumzakken. Deze zakken zijn meerdere keren te gebruiken. Echter dien je dan wel rekening te houden met kruisbesmetting door bacteriën en schimmels, die mogelijk in de vacuumzak achter blijven. Ook na het schoonspoelen van de vacuumzak met heet water kunnen er in de hoekjes micro-organisme achterblijven in de vacuumzak. We adviseren daarom om deze hersluitbare vacuumzakken voor voedsel alleen her te gebruiken als het gaat om kortdurende opslag van etenswaren, waarbij de vacuumzakken alleen worden hergebruikt voor dezelfde soort groenten of vlees. Dit om kruisbesmetting met verschillende bacteriën of schimmels te voorkomen.

Kun je vacuumzakken hergebruiken?
Het antwoord op deze vraag is dus JA. Maar er zijn dus wel wat dingen waar je rekening mee dient te houden! Stelregel is dat hoe netter je met de vacuumzak omgaat en hoe beter je de handleiding voor vacuumzakken opvolgt hoe langer je plezier kunt hebben van de vacuumzakken! Verder is er niet echt te zeggen hoe lang of hoe vaak je de vacuumzakken kunt hergebruiken. Eigenlijk net zo lang totdat een vacuumzak stuk gaat en lek raakt.

Wil je meer informatie over vacuumzakken, kijk dan eens op de volgende pagina's:

Karper Boilies vacuüm bewaren

Hoe kun je een matras het beste opbergen?

3D Filament bewaren in een Vacuumzak

Paardendekens bewaren in Vacuumzakken

Vacuümzak voor (tuin)kussens

Bedwantsen bestrijden met Vacuumzakken

Welke vacuümzakken kan ik het beste kopen?


We willen graag cookies plaatsen, gaat u hiermee akkoord? Ja Nee Bekijk ons Privacy Statement voor meer informatie »